DUPLAPOKOL FINISSZÁZS / DOUBLEHELL FINISSAGE

Fazekas-Lavente-tarlatvezetes-finisszazs

DUPLAPOKOL FINISSZÁZS / DOUBLEHELL FINISSAGE
2018.07.06. – 18.00

Fazekas Levente Duplapokol c. kiállításának záróeseménye a MAMŰ Galériában.
A kiállítást búcsúztatja: Kárpáthegyi István, képző- és tetoválóművész
Ezt követően borozgatás és zsíroskenyerezés az alkotóval.
/
Finishing event of Levente Fazekas’s exhibition, Duoblehell in MAMŰ Gallery.
Farewell speech by: István Kárpáthegyi, visual and tattoo artist
Following program: wine, bread and dripping with the artist.
/

Kedvcsinálónak alább olvasható Nemes Z. Márió megnyitószövege:

HURKÁBAN LAKNI

Az üdvözült testek anyagtalanságával szemben a kárhozatnak „súlya” van, hiszen a pokolképek éppen infernális materialitásukkal igázzák le, fenyegetik és büntetik a nézőket. Nem egyszerűen a lélek kárhozik el, hanem a lélek büntetése a test pokla, a hús tömegesítése, elnehezítésem szeletelése, önmagába töltése. Ha tehát az elkárhozás testi pokol, akkor az infernális materialitás a hús önmagába töltése, túldúsítása, szaturálása, egy hatalmas húsgyár kiépítése, mely metafizikai térkép sötét középpontjaként munkál. A pokol eképp egy önmagát termelő és zabáló húsgyár, mely negatív születést adományoz az emberiségnek. Fordított kezdetet, mely a büntetés örökkévalóságába tölti be a húst, mintha egy démoni hurkában kellene élnünk ezentúl. Nevünk légió, mert sokan vagyunk, pattanásig feszítjük a hurkát, hogy szinte kipukkad.

Az infernális materialitás karnevális jellegű, de nem hedonista. Hurkában lakni nem (élet)öröm, hanem a szellemmel szembeni bosszú. A húsgyár bekebelezi az arcokat, hogy fejeket tömjön a bélbe. Ugyanakkor nem egyszerűen az arc-adás és arc-rongálás kettősségéről van szó, hanem arról, hogy az emberi testet „belülről”, a hús irracionális eseménye felül gondoljuk és „éljük” újra. „A szubjektum itt már nem a világ felfüggesztése révén önmagába visszahúzódott intimitás önmagáról szerzett evidenciája, ahogy az a karteziánus vagy az általában vett filozófiai modellben létezik, legalábbis látszólag. S épp ennyire leveti magáról a hasonlóságot vagy a viszonyt a humanizmus, az intencionalitás és a reprezentáció értelmében is. Ám azzal, hogy a festmény kivési, kivájja vagy kimereszti a tekintetet, miközben feltöri önmagát és saját szemeit, aközben fel is kelti a figyelmet, egészen a szükségig ajzva fel.”(Jean-Luc Nancy) Vagyis a figuráció lebontásával a formátlanság nyüzsgő éjszakájába érkezünk meg, de nem totális absztrakcióba, hiszen mindig adott egy szerves sáv, ami megmenti az elevenséget a teljes kihűléstől. Ugyanakkor a hús areferenciális mélye, az éjszaka, a „fekete” (nem mint szín, hanem mint sötét anyag) állandóan ott kísért a pokol anatómiájában.

Fazekas Levente festményei kivájják a nézői tekintetet, miközben a színre vitt bélfejek szemeit is kitörlik. A hurkapokolban csak tömegek vannak. Nevünk légió, mert gúlákat emelünk a fejekből. De nem egyszerűen statikus tömegsírokról van szó. Fazekas fejgúlái görögnek és dübörögnek, hiszen nem halottak, mert valamiféle paranoid következetességgel követik, lemozogják és elárasztják a nézőt. A tömegsíráradás, tömegsír-migráció, tömegsír-honfoglalás elől nem lehet menekülni, ránk omlik a nekropolisz, a halál kilovagolt Perzsiából. Ez nem feltárás, hanem betemettetés, amikor nem hamleti kérdésekkel fordulsz a koponyához, hiszen a koponya individualitását, ahogy a tiédet is felszürcsöli nekroeksztázis. A tömegsír ég helyett, tömegsír föld helyett, a horizontális és vertikális egyaránt beleomlik a húsgyári szingularitásba, mert a nevünk légió, de mindannyian a pokol gravitációját gazdagítjuk.

/

HELYSZÍN / VENUE:
MAMŰ Galéria / Gallery
H 1071 Budapest, Damjanich u. 39.
(bejárat a Murányi utcából / entrance from Murányi str.)
/
A MAMŰ Galéria támogatói / The MAMŰ Gallery is supported by: NKA, MMA, EMMI, VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata
/
#duplapokol #doublehell #fazekaslevente #mamuunderground #contemporaryart #mamugaleria #mamugallery #budapestunderground #alternativeart #artistrunspace #artistinitiative #hungary

%d blogger ezt kedveli: